Bildspel
orkesterbild
EOF-logo
EOF Logotyp

Eskilstuna Orkesterförening kan blicka tillbaka på en lång tid med verksamhet i Eskilstuna. Föreningen bildades 1922 och firade 2012 sitt 90-årsjubileum. Den 25 mars 1922 hölls den första konserten i läroverkets aula (nuvarande S:t Eskils gymnasium). Genom åren har Symfoniorkestern, som är ett viktigt inslag i Eskilstunas kulturliv, framfört många stora klassiska orkesterverk men även medverkat vid många populärmusikkonserter.

Orkestern har under sin verksamhetstid haft en rad olika dirigenter. Mellan åren 1967-1992 var Sven Dahlberg huvuddirigent och ansvarig för orkesterns utveckling. Under hans ledning framfördes många stora verk för kör och orkester med välrenommerade solister. Efter Sven Dahlbergs tid har orkestern mestadels haft gästdirigenter, vilket är mycket utvecklande och inspirerande för orkestern.

Sedan ett antal år heter orkestern Eskilstuna Symfoniorkester, medan föreningen som organiserar konsertverksamheten, med ca 4 konserter per år, fortfarande heter Eskilstuna Orkesterförening. Idag är det drygt 60 medlemmar i orkestern som är en blandning av yrkesmusiker, musiklärare, fritidsmusiker och musikstuderande. Därtill finns i föreningen ett antal stödjande medlemmar. Konserthallen är vanligtvis orkesterns huvudscen men förutom Eskilstunakyrkorna Fors och Kloster har framträdanden med några av de stora körverken gjorts i Västerås och Strängnäs domkyrkor. Orkestern har även gästspelat i Stockholms konserthus, Berwaldhallen och utomlands i Eskilstunas vänorter Erlangen och Esbjerg.

Orkestern
Eskilstuna Orkesterförening 75 år 1997